Elämme nyt vuoden pimeintä aikaa. Vesisateet ja päivän lyheneminen korostavat pimeyden vaikutusta. Se vaikuttaa meihin eri tavoin. Joillekin tämä aika on ilon aikaa. Kotona tai mökillä on mukava poltella kynttilöitä ja nauttia takkatulen loimusta. Joku taas kärsii kaamosmasennuksesta. Hänen on hankittava kirkaslamppuja ja otettava valohoitoja, jotta mieliala pysyy kunnossa.

Kirkkovuosi on päättymässä lähestyvään adventtiin. Tänään Raamatun tekstit puhuvat valvomisesta Jeesuksen takaisin tulon suhteen. Valvomista tarvitsemme, koska emme tiedä, milloin Jeesuksen paluu tapahtuu? Valvominen viittaa varsin synkkään asiaan. Jeesus palaa takaisin maan päälle. Hän kokoaa omansa yhteen ja vie heidät Taivaan kotiin pelastukseen. Muut hän tuomitsee kadotukseen ja ikuiseen eroon Jumalasta.

Tämä voi tuntua hyvin pimeältä kuin marraskuinen valvottu yö. Miten Jeesus voi olla ihmiselle näin julkea? Käsityksemme mukaan ketään ei saa tuomita tai arvostella. Jokaista on rakastettava ja lähimmäistä autettava. Tuomarin roolissa olevasta Jeesuksesta rakkaus ja toivo ovat kaukana. Tällaisilla ajatuksilla ja opetuksilla kirkko karkottaa viimeisetkin jäsenet.

Jeesuksen opetukset ja puheet on meidän nähtävä kokonaisuutena. Hän palaa takaisin hetkenä, jotta emme tiedä. Hän on myös tuomari, joka tuomitsee ihmiset kadotukseen tai pelastukseen. Nämä puolet Jeesuksesta on meidän pidettävä mielessä.

Tämänkin jyrkkyyden keskellä Jeesuksen viesti on meille toiveikas. Ole hereillä Jumalan suhteen. Valvominen johtaa sinut pelastukseen. Jeesus ei meiltä ihmeitä vaadi. Vain sydämen oven avaamista sisältä päin Jumalan suuntaan. Avoimeen sydämeen Jumala saa tehdä asuntonsa, kuten eräässä hengellisessä laulussa sanotaan. Jumala puhdistaa sydämemme synnin liasta ja antaa tilalle uskon valon.

Sen varassa voimme elää turvallisin mielin ja katsoa huomiseen luottavaisesti. Emme enää kulje elämän pimeydessä vailla suuntaa ja tavoitetta vaan Jumalan sana näyttä meille oikean kohti tulevaisuutta.

Tarvitsemme pimeän keskellä valoa arkeemme ja sydämeemme, jotta voimme elää täysipainoista ja terveellistä elämää. Uskon, että se onnistuu meiltä, kun olemme hereillä Jumalan suhteen ja luotamme hänen sanaansa.

Janne%20Bovellan_web_Iisalmen%20seurakun

Janne Bovellan
kirkkoherra
Iisalmen seurakunta