Elämä ja leipä ovat vahvoja sanoja. Leipä on elämän perusasioita. Jeesuksen aikana leipä oli ravinnon perusta ja jokapäiväinen syötävä. Aterialla leipä oli pääruokana. Nykyajan ihminen on korvannut leivän usein pikaruualla ja valmisherkuilla, sen ei ajatella olevan pääruoka, vaan lisäke.

Leivän hengellistä merkitystä ajatellessamme Raamatussa sanotaan: Ihminen ei elä pelkästään leivästä vaan jokaisesta sanasta joka Jumalan suusta lähtee. Leipä sanalla voidaan myös ilmaista kaikkea mitä ihminen tarvitsee tullakseen elämässä toimeen. Tähän kuuluvat mm. ruoka, vaatteet, koti, ystävät, työ, terveys.

Jeesus halusi huolehtia ihmisten kaikkinaisista tarpeista niin ulkoisista kuin sisäisistäkin. Kerran hän opetti ihmisiä pitkän aikaa ja ihmisille tuli nälkä. Ihmeellisellä tavalla Jeesus moninkertaisti viisi leipää ja kaksi kalaa niin että suuri joukko ihmisiä tuli ravituksi. Jeesus sanoo myös omasta merkityksestään: ”Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan. Se joka syö tätä leipää elää ikuisesti.”                            

Rukous ja Jumalan siunauksen pyytäminen on tärkeä asia kristityn elämässä. Isä meidän rukouksen sanoin saamme pyytää Jumalalta: ”Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.”  Leipä ja muu välttämätön puuttuu monelta ihmiseltä. Maailmassa on paljon, köyhyyttä, hätää ja avun tarvetta. Jumalan hyvyys velvoittaa meidät jakamaan omastamme toisten ihmisten hyväksi. Monikkomuoto anna meille osoittaa, että emme pyydä vain itsellemme vaan ajatuksissamme on oltava mukana myös kanssaihmisten tarpeet.

Paastonaikana ristin merkitystä tulee pohdittua. Jeesus murtui ristillä. Ja näin murtumalla Jeesus antoi uskovilleen osallisuuden iankaikkisesta elämästä. Elämän leipänä Jeesus ravitsee meitä ja antaa voiman jakaa muillekin tästä leivästä. Antaessaan elämänsä Jumalan käsiin on turvassa kaikista ulkoisista koettelemuksista tai epävarmuudesta huolimatta. Saamme luottaa nytkin siihen että Jeesus on lupauksensa mukaan kanssamme, saamme kertoa hänelle kaikkia asiamme ja jättää turvallisin mielin kaikki suunnitelmamme hänen käsiinsä.

Timo%20Jokela_web_Pielavedenseurakunta_P

Timo Jokela
kappalainen
Pielaveden seurakunta