Olen tutustunut tänä kesänä koiran elämään. Opiskelijapoikamme sai lähistöltä kesätöitä ja tuli asumaan kesäksi kotiimme koiransa kanssa. On ollut mielenkiintoista seurata pojan ja koiran välistä suhdetta. Poika kouluttaa alle vuoden ikäistä koiraansa suurella rakkaudella ja kärsivällisyydellä. Tarkoitus on, että siitä tulisi kunnon lintukoira, kaveri metsäretkille. Koira tarvitsee tiukat rajat mutta myös kiitosta. Koirasta on tullut hyvin luottavainen ja se on vienyt mennessään minunkin sydämeni vaikka en ole tiennyt olevani koiraihminen.

Jumalan ja ihmisen välisessä suhteessa on jotakin samankaltaista kuin isännän ja lemmikin. Elämä houkuttelee. Mieluusti lähtisi vaeltelemaan luvattomille, liian vaarallisille teille. Mutta Jumala pitää ruodussa ja kutsuu takaisin turvallisille kotipoluille. Jumala suojelee meitä käskyjensä avulla.

Tänään kirkoissa puhutaan rakkauden laista. Lakipykälät koetaan usein rajoittavina, ehkä pelottavinakin. Ihminen haluaa pysyä kaukana lakituvista. Mutta kun puhutaan Jumalan laista, siihen liitetään rakkaus. Jumala haluaa suojella meitä lakinsa kautta. Jo rippikoulussa olemme opetelleet ulkoa kymmenen käskyä. Käskyjen ydin on: älä satuta toista sanoin tai teoin ja muista rakastaa Jumalaa, Luojaasi. Jumalan lain tarkoituksena ei ole lisätä ihmisen taakkaa ja orjuutusta vaan auttaa ihmisiä elämään sopuisasti yhteiselämää. Kun horjahdamme ja eksymme väärille teille, voimme luottaa siihen, että anteeksiantamus on totta ja saamme palata hyvän Jumalan yhteyteen Kristuksen sovitustyön tähden.

Päivän evankeliumissa (Luuk. 6: 27-31) meille asetetaan aikamoinen pyyntö, kun Jeesus kehottaa rakastamaan myös vihamiehiä ja rukoilemaan niiden puolesta, jotka meitä parjaavat. Täytyy rehellisesti myöntää, että tämän Jeesuksen kehotuksen noudattaminen on vaikeaa. Vääryyden kokeminen nostattaa katkeruutta ja halua antaa potut pottuina. Mutta ehkä sittenkin olisi syytä hillitä itsensä ja yrittää saada omalla käytöksellään muutosta aikaan. Jumala meitä siinä auttakoon!

Seija%20Koivusalo_web_Iisalmen%20seuraku

Seija Koivusalo
sairaalapastori
Iisalmen seurakunta