Keväinen luonto ilahduttaa kulkijaa. Katse lepää hennon vaaleanvihreillä hiirenkorvilla. Muuttolintujen liverrys on musiikkia korville. Maa tuoksuu muhevalle. Ketunleipä maistuu kirpeälle. Lempeä tuuli hyväilee hiuksia. Kaikki aistit nauttivat kasvun ihmeestä.

Kuukausi sitten kevät oli samassa vaiheessa Koillis-Saksassa. Olin opintomatkalla Martti Lutherin ja J. S. Bachin maisemissa. Lutherstadt Wittenbergissä oli mielenkiintoista tutustua Luther-puutarhaan, jonne on tarkoitus istuttaa 500 erilaista puuta reformaation merkkivuoden 2017 johdosta. Reformaation lasketaan alkaneen viisisataa vuotta sitten, kun 1517 Luther kirjoitti 95 teesiä anekauppaa vastaan. Puita ovat jo istuttaneet mm. katolinen kirkko sekä useat luterilaiset, reformoidut ja ortodoksiset kirkot. Luther-puutarhassa kasvaa myös kuusimetrinen Suomen ev.lut. kirkon istuttama Kolmioka-puu (lat. Gleditsia triacanthos). Puutarhan erilaiset ja eriaikoihin lehtiin puhkeavat ja kukkivat puut julistavat ekumeenisen yhteistyön ja kasvun ihmettä.

Kasvun ihmeestä kertoo myös helluntai, seurakunnan syntymäpäivä, jota vietämme tänään. Ensimmäisenä kristillisenä helluntaina Jeesuksen opetuslapset saivat Pyhän Hengen ja alkoivat julistaa sanomaa Kristuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta monin eri kielin. Tuhansia ihmisiä kastettiin samana päivänä ja seurakunnan toiminta alkoi.

Pyhä Henki saa meidätkin liikkeelle etsimään Jumalaa ja kysymään kaiken tarkoitusta. Pyhä Henki tuo Jumalan hyvyyden ja Kristuksen rakkauden meidän keskellemme. Pyhä Henki synnyttää meissä uskon, rakkauden ja uuden elämän. Pyhä Henki saa aikaan kasvun ihmeen.

Toivotan Sinulle hyvää syntymäpäivää kelttiläisen siunauksen sanoin:

Isän kädet kannatelkoot sinua.
Vapahtajan kädet syleilkööt sinua.
Hengen kädet keinutelkoot sinua.
Jumalan kaikkivaltiaan siunaus,
Isän, Pojan ja Pyhän Hengen siunaus
pitäköön sinua ikuisesti sylissään.

Aamen.

Kristiina%20Turkki_web_Iisalmen%20seurak

Kristiina Turkki

Iisalmen kappalainen