Tänä sunnuntaina siirrymme joulujaksosta pääsiäisjaksoon. Paastonaikaa edeltää runsaan kahden viikon ajanjakso, joka muodostaa siirtymävaiheen loppiaisajasta paastonaikaan. Tämä esipaastoksi kutsuttu aika on tarpeen paastoon valmistautumisessa sekä sen merkityksen ja sisällön opettelussa ja kertaamisessa. Varsinainen paastonaika alkaa tuhkakeskiviikosta ja kestää 40 arkipäivää.                                             

Raamatun äärellä hiljentyminen ja rukous kuuluvat paastonaikaan. Kirkon Jumalanpalveluksissa kuulemme Jeesuksen matkasta kohti ristiä ja ylösnousemusta. Kuulemme kuinka Jeesus kohtasi tällä matkalla apua tarvitsevia ihmisiä. Jeesus auttoi erityisesti heitä joita muut karttoivat tai hyljeksivät. Jeesus puhui Jumalan hyvästä tahdosta ja paransi sairaita.                                      

Esikuvana paastonajassa on ennen kaikkea Jeesuksen oma paasto autiomaassa, hänen valmistautuessaan tulevaan tehtäväänsä Jumalan valtakunnan työssä. Jeesuksen paastosta voisi ajatella että paasto on tarkoitettu auttamaan keskittymisessä tulevaan tehtävään. Paasto auttaa näin laittamaan ajatukset siihen mikä on tärkeintä. Tärkeintähän on turvata kaikessa Jumalan huolenpitoon ja johdatukseen. Muut asiat elämässä voivat kokonaan saada tämän asian unohtumaan.

Ruokatottumusten ja muiden elämäntapojen yksinkertaistaminen voi olla avuksi paastoon liittyvässä hengellisen elämän hoidossa.  Paastotahan voi konkreettisestikin ruokaa vähentämällä ja näin säästyneet rahat laittaa toisen ihmisen auttamiseen. Esimerkiksi kohta alkavan kirkon yhteisvastuukeräyksen kautta voi auttaa konkreettisestikin avun tarpeessa olevia.

Paastonaikaan ja uskon elämiseen todeksi kuuluu aina lähimmäisen auttaminen siten kuin kykenee ja on mahdollista. Aina tulisi olla aikaa pysähtyä ja kuunnella toista ihmistä kun hän kertoo omista asioistaan, huolistakin. Pitäisi myös miettiä omia sanojaan ja käytöstään ovatko ne lähimäistä auttavia ja Jumalan tahdon mukaisia. On hyvä ajatella myös elämänasenteitaan onko niissä jotakin korjattavaa ja parannettavaa että toimisi oikeudenmukaisesti.

Suunnatessamme katseemme jo kohti pääsiäistä tärkeintä on kuitenkin ymmärtää ja elää todeksi Jeesuksen ristillä tekemä pelastustyö. Pelastus on täydellisesti Jeesuksen ansioita ja annetaan lahjaksi jokaiselle joka häneen turvaa. Jeesus on tehnyt pelastumisemme eteen kaiken.

Jeesuksen edessä saan olla omana itsenäni, hän antaa voiman elää ja toimia Jumalan hyvän tahdon mukaan. Myös Pyhä Henki on muistuttamassa Jumalan lupauksista ja auttamassa elämän tiellä.

Timo%20Jokela_web_Pielavedenseurakunta_P

Timo Jokela
kappalainen
Pielaveden seurakunta