Joulun alla vankilasta vapautuu elämän riisuma mies, jolla on takanaan sovitettu tuomio henkirikoksesta. Tuomio ja sen suorittaminen veivät perheen, sukulaiset, ystävät ja asunnon. Koko yhteisö katkaisi välit. Vain yksi ihminen vastasi vankilasta saapuvaan puheluun ja avunpyyntöön etsiä asunto. Tuo ihminen sai rohkeuttansa käyttäen järjestettyä vapautuvalle vangille asunnon. Tuossa kodissa ei ovikello soinut kuin kerran joulun alla. Juuri ajokortin saaneena toimin kuskina tuolle vankia auttaneelle ihmiselle, kun hän kävi viemässä joulutervehdyksen hänelle. Vierailun jälkeen muistan miehen sanat auttajalleen: ”Nyt minulle tuli joulu.”

Joulunaika alkaa juhlallisesti, valkoisen väreissä. Tänään, neljäntenä adventtina kirkollinen väri on violetti, mikä tarkoittaa paastonaikaa.

Jouluvalmistelut alkavat olla melko mallillaan. On ostettu ruokia, lahjoja, joulukortteja ja -koristeita. Pian on kuusen ja kinkun laittamisen ja ehkä viimeisten leipomisten vuoro, mutta ei kaikilla. Kaikilla ei ole varaa laittaa joulua, ei ole ystäviä, perhettä, sukulaisia. On vain puutetta, yksinäisyyttä, sairautta ja sanatonta ikävää.

Toivon, että joulua edeltävä paasto, näin lähellä jouluakin, kannustaa sinua miettimään, mitä voisit riisua elämästäsi. Joulunaluspaasto kutsuu meitä viettämään joulunalusaikaa täysin päinvastaisesta näkökulmasta, kuin me yleensä joulua valmistelemme. Joulu on yhteistä juhlaa, mutta myös mahdollisuus hakeutua yksinäisyyteen, hiljentymään, kuuntelemaan itseään ja Jumalaa. Toivon, että joulunajan paasto voisi herkistää meitä auttamaan köyhää, yksinäistä, sairastavaa ja hylättyä.

Joulukiireessä kuulen kahden uupuneen, köyhän ja pitkän matkan vaeltaneen nuoren parin viestin: ”Meille syntyy pian lapsi, jonka uskallamme ottaa vastaan monien vaikeuksien läpi kulkemisen kautta. Paljon on meiltä riisuttu tälle matkalle aasin kanssa verotettaviksi lähdettyämme. Meidän lapsemme tähden pyydämme: Rauhoittukaa, istukaa pienen liekin valossa ja levähtäkää, niin joululle tulee tilaa riisua myös sinut.”

web_Heikkinen_Heli%20%282%29.jpg

Heli Heikkinen
pastori
Iisalmen seurakunta