Viime viikkojen uutisista olemme saaneet kuulla ja lukea, miten raakalaismaisen julmasti joissakin maissa on tuomittu ja teloitettu kivittämällä naisia aviorikoksesta - vuonna 2014.  Tuomioiden perusteena on ollut avioituminen toiseen uskontokuntaan kuuluvan miehen kanssa, kieltäytyminen järjestetystä avioliitosta tai jokin muu vastaava ”rikos”. Käsittämätöntä ja todella murheellista! Kysymys: missä on näiden rikosten toinen osapuoli, mies?

Tämän kirkkopyhän evankeliumiteksti (Joh. 8: 2-11) kertoo samanlaisen uutisen 2000 vuoden takaa, kun lainopettajat ja fariseukset toivat temppeliin Jeesuksen eteen naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta, josta Mooseksen lain mukaan on tuomittava kivitettäväksi.

Jeesukselta kysyttiin mielipidettä naisen rankaisemisesta: ”Mitä sinä sanot?”   Jostakin kumman syystä muistamme Jeesuksen vastauksen tuohon kysymykseen.  ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.”  Tämän jälkeen kertomuksen kivittäjät kaikkosivat vähin äänin mikä minnekin ja kansan keskelle jäivät vain Jeesus ja nainen.

Helposti asetumme kivittäjien joukkoon tuomitsemaan ja arvostelemaan toisia, syyllisiä etsitään kaiken aikaa milloin mistäkin asiasta. Ilkeät sanat, loukkaavat tai pilkalliset asenteet voivat joskus satuttaa enemmän kuin fyysinen kipu. Seuraukset voivat olla tuhoisat.  Virressä 453 sanotaan: ”Tilille myös asenteista meidät kaikki kutsutaan.”

Meillä on tapana pitää lujasti kiinni siitä näkemyksestä, että ainakaan minä en ole tehnyt mitään väärää. Ihminen, joka on aina oikeassa, eikä koskaan tunnusta tehneensä väärin, ei koskaan pääse kokemaan valtavaa vapautuksen tunnetta anteeksi saatuaan.

Elämässämme tarvitsemme aika ajoin hyvinkin kipeästi tuota Jeesuksen armahtavaa vastausta: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven”, kun kompastelemme elämänpolullamme sanoin ja teoin.

Armahtavia sanoja kompasteluistamme odotamme myös läheisiltämme niin perheeltämme kuin muilta läheisiltämme. On suurta rakkautta, kun vilpittömään anteeksipyyntöön saamme anteeksiannon lupauksen tai jos annamme anteeksi sitä pyytävälle. Perustuuhan koko elämämme Jumalan rajattomaan rakkauteen ja anteeksiantoon.

Suostutko sinä tai suostunko minä tulemaan armahdettavaksi?  Suostummeko ottamaan vastaan Jeesuksen sanat: ”Ystäväni ole rohkealla mielellä, sinun syntisi annetaan anteeksi.”  Kannattaa kokeilla! 

Helena Nykänen

pastori, rekisteripäällikkö

Helena%20Nyk%C3%A4nen-normal.jpg