Kevättä on ilmassa. Kun aukaisen aamulla ulko-oven, linnut laulavat iloisesti, pupujussit hyppivät keväthankiaisilla ja oravat kiipeilevät ketterästi pihapuissa. Ensimmäiset elämän merkit, pajunkissat pilkottavat rantapajukossa. Auringonvalon lisääntyminen luonnossa vaikuttaa myönteisesti mielialaan.

Palmusunnuntaissa on muutoinkin iloinen vire. Lapset ovat liikkeellä virpomisvitsoineen. Silmät tuikkien he toivottavat: ”Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle. Jumala sinua siunatkoon.” Pajunkissat maljakossa ja virpomisvitsat muistuttavat palmusunnuntain sanomasta.

Kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin kärsimysviikon alussa, väkijoukko levitti palmunoksia ja vaatteita tielle. Ihmiset ottivat Jeesuksen vastaan iloisesti hoosianna -huudoilla. Muutoksen tuulet olivat kuitenkin odotettavissa. Synkkiä pilviä ilmestyi aurinkoiselle taivaalle. Ilojuhlan jälkeen alkoi Jeesuksen matka kohti kärsimystä ja ristiä.

Hiljaisen viikon aikana seuraamme Vapahtajan matkaa ihmetellen, kuulostellen, syvää myötätuntoa tuntien ja lopulta kiittäen. Valo ja varjo vaihtelevat viikon aikana. Viikko alkaa palmusunnuntain kansanjuhlasta ja päättyy pääsiäisaamun ylösnousemusiloon. Väliin mahtuu Jeesuksen viimeinen ateria yhdessä opetuslasten kanssa, rukoustaistelu Getsemanessa, vangituksi joutuminen, kuulustelut, matka Golgatalle ristiä kantaen ja kuolema ristillä.

Jokaisen ihmisen elämässä valot ja varjot vaihtelevat. Elämä tuo tullessaan juhlahetkiä, jolloin iloitaan ja ollaan kiitollisia. Sitten tulevat vaikeudet ja vastoinkäymiset, jolloin pimeys voittaa alaa. Jumala on läsnä ihmisen ilossa ja ahdistuksessa. Jeesus on kulkenut ihmisen tien kaikkinensa, voittaen pimeyden vallan. Jeesuksen ristintie kertoo Jumalan suuresta rakkaudesta meitä kohtaan. Se kertoo armosta ja anteeksiantamuksesta. Toivo elää.

Siunattua hiljaista viikkoa sinulle!

Seija%20Koivusalo_web_Iisalmen%20seuraku

Seija Koivusalo
sairaalapastori
Iisalmen seurakunta