Kiiltokuvat olivat aikanaan aika suosittu harrastus lasten etenkin tyttöjen keskuudessa. Ystävien ja kavereiden kanssa niitä vaihdettiin. Kiiltokuvia liimattiin vihkoihin, joihin kirjoitettiin runoja, omia mietteitä tai päiväkirjan omaisia mietteitä elämän kulusta, ystävyydestä tai muista ajankohtaisista asioista.

Yksi kiiltokuvien ja taulujen aihe on hyvä paimen, Jeesus paimensauva kädessään ohjaamassa pieniä lapsia vaarallisen puron yli hataraa puusiltaa myöten. Tämä kuva on turvallinen. Jeesus pitää huolta pienemmistä ja heikoista ihmisistä. Kuvien todellisuus perustuu Jeesuksen omiin puheisiin ja esimerkkiin. Hän on hyvä paimen, joka laittaa henkensä alttiiksi laumansa puolesta. Tämän suurteon Jeesus on puolestamme tehnyt. Hän on sovittanut syntimme ristillä ja pääsiäisaamuna voittanut kuoleman vallan. Nyt pääsiäisen jälkeisenä aikana saamme iloita tästä suuresta voitosta, jonka Jeesus on puolestamme tehnyt.

Hyvä paimen, Jeesus on jäämässä kuvaksi kiiltokuvien joukkoon, joka kuuluu jonnekin muistojen ja menneisyyden kokemuksiin. Tänään elämme muiden paimenien aikaa, joita haluamme seurata. Ihmisoikeudet ja niiden toteuttaminen ovat meille eettisesti tärkeitä asioita, joiden toteutumisen puolesta olemme valmiita toimimaan. Toisesta ihmisestä huolehtiminen on näin vaalien aikaan hyvinkin suosittu teema. Tämä heijastuu myös kirkon uskontulkinnassa. Kirkko turvautuu tähän kiiltokuvamaiseen Jeesus-kuvaan. Sitä on turvallista viedä eteenpäin, kun se ei vahingoita ketään.

Hyvä paimen, Jeesus huolehtii laumastaan. Hän myös kysyy meiltä, kenen laumassa kuljet? Olenko minä sydämesi paimen? Näiden kysymysten edessä ihminen joutuu pohtimaan myös puutteellisuuttaan ja syntisyyttään. Näissä hetkissä pääsemme kiiltokuvien taakse todellisen paimenen luokse. Rajallisuutensa ja syntinsä tunnustavalle Jeesus antaa anteeksi. Hän antaa uskon meille lahjaksi. Näin Jeesus ottaa meidät laumansa jäseneksi ja alkaa ohjata meitä todellisena paimenena. Se ei ole kiiltokuvaa vaan todellista elämää.

Tähän uskoon ja sen mukaiseen elämään Jeesus meitäkin tänään kutsuu. Se on meille hyvä asia, elämämme kallein asia.

Janne%20Bovellan_web_Iisalmen%20seurakun

Janne Bovellan
kirkkoherra
Iisalmen seurakunta