”Aito rakkaus yllättää sut vielä kerran, vähintäänkin kerran, jos kiellä sitä et…” laulaa Juha Tapio. Tänään myös kirkoissa aiheena on rakkaus, rakkauden laki.  Jeesus tiivisti 10 käskyä rakkauden kaksoiskäskyksi ”Rakasta Jumalaasi yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”.

Ihmisenä elämiseen kuuluu tarve rakastaa ja tulla rakastetuksi. Mutta ei rakastaminen silti helppoa ole. Se on jopa riskialtista ja pelottavaa. Se edellyttää rehellisyyttä ja roolittomuutta. Tullakseni rakastetuksi omana itsenäni minun on uskallettava olla oma itseni. Mitä enemmän uskallan paljastaa toiselle sisintäni, syvimpiä pelkojani, kipujani sekä huikeimpia unelmiani, sitä syvemmin toinen voi ymmärtää ja rakastaa minua.

Rakkauden vastaanottaminen kysyy kykyä rakastaa itseään. Rakkauden kaksoiskäskyssähän sanotaan: ”rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”. Kykymme nähdä itsemme rakkauden arvoisina riippuu osittain elämänhistoriastamme. Se, jota on pienestä asti rakastettu ilman ehtoja, on vahvemmilla kuin se jonka on tarvinnut ansaita rakkaus ja hyväksyntä.

Rakastaminen vaatii epäitsekkyyttä, tosien asemaan asettumista, kielteisten tunteiden hyväksymistä ja anteeksiantoa.  Samanmielisiä on helppo rakastaa. Rakkaus joutuu koetukselle, kun olemme eri mieltä, kun toinen loukkaa meitä tai käyttäytyy typerästi.

Kulin jossain sanonnan ”Rakasta minua eniten silloin, kun olen ansainnut sen vähiten”. Raamatun ihmeellisin ja ihanin, mutta myös vaikein asia on ymmärtää että Jumala rakastaa meitä juuri näin, ilman ansiota. Me, rajalliset ihmiset, haluamme rajoittaa Jumalankin rakkautta. Julkisesti tai hiljaa mielessämme osoittelemme ihmisiä tai ihmisryhmiä, joita Jumala ei hyväksy.

Ja yllätymme, kun Jumalan rakkaus kohdistuu niihin, jotka mielestämme elävät väärin, eivätkä siksi ole Jumalan rakkautta ansainneet. Jumalan armo ja rakkaus todellakin yllättää. Anna tämän aidon rakkauden yllättää sinutkin.  Ja ”mä lupaan sulle sen, valo täyttää sydämen” (Juha Tapio).

Kati Ahomaa

pastori
Iisalmen seurakunta 

Kati%20Ahomaa_web_Iisalmen%20seurakunta_