Aurinkoinen%20tie_Mervi%20Korpiaho-norma
Kuva: Kirkon kuvapankki/Mervi Korpiaho

Kesäkuun lopussa vietetään maassamme hengellisten kokousten ”superviikon loppuja”, jolloin körttiläiset ja vanhoillislestadiolaiset viettävät kesäseurojaan. Kutsuja seuroihin on esitetty lehdissä, yhdistysten omissa tiedotteissa, seuroissa ja muissa tilaisuuksissa. Tuhannet suomalaiset ovat ottaneet ja ottavat kutsun vastaan. He kuulevat seurapuheissa Jumalan sanaa ja saavat siitä elämäänsä vahvistusta. 

Päivän evankeliumissa Jeesus vieraili tullimies Sakkeuksen kodissa, koska hän halusi kohdata Jeesuksen. Jeesuksen kohtaaminen muutti Sakkeuksen elämän. Sakkeus hyvitti keräämänsä ylimääräiset maksut ja tullit, jotka hän oli ottanut omaan taskuunsa. Sakkeus sai uskon ja luottamuksen Jumalaan. Hän otti Jeesuksen kutsun vastaan. 

Jeesus kutsuu meitäkin Jumalan yhteyteen. Meillä on vapaus seurata kutsua tai hyljätä se. Jeesus ei pakota ketään Jumalan luokse. Tätä vapautta käytämme hyväksemme. Moni kesäseuroihin osallistuja seuraa Jeesuksen kutsua. Ehkä suurempi osa meistä kulkee Jeesuksen ohi. Emme kuule hänen kutsuaan. Olemme tyytyväisiä siihen, mitä meillä on. Saamme nauttia kesän vehreydestä, ystävien tapaamisesta, lomista ja kesätapahtumista. Niistä saamme voimaa ja perustaa syksyyn ja tulevaan talveen. 

Jeesuksen kutsussa on yksi erikoisuus, jota emme muualta saa. Se on Jumalan antama tuki ja perusta. Se kestää kaikissa elämän vaiheissa: ilojen keskellä ja myrskyjen pyörteissä. Jumalan tuki ei pääty kuolemaan vaan kantaa senkin yli. Pääsemme kuoleman jälkeen kotiin Jumalan luokse Taivaaseen. 

Jeesuksen kutsun kuuleminen ei meiltä paljoa vaadi: kääntymistä Jeesuksen puoleen, nöyrtymistä ja oman syntisyyden tunnustamista. Elämää on tarkasteltava Jumalan tahdon valossa ja annettava sen ohjata meitä. 

Olemme Jeesukseen kutsuttaja. Hänen kutsunsa on meille joka päivä avoin. Ketään ei ole ennakkoon määritelty sen ulkopuolelle. Toivottavasti kesäinen luonto, seuratilaisuudet, toisen ihmisen huolenpito herättävät meitä pohtimaan Jeesuksen kutsua ja sen sisältöä elämässämme. 

Janne Bovellan
kirkkoherra
Iisalmen seurakunta