Voitaikinakuoressa paistettu brie –juusto leivän ja viinin kanssa oli tammikuun otsikoissa talven syntisin herkku. Härkäviikoilla olisi pitänyt keventää syömisiä ja uuden vuoden myötä tuntuvat kangastelevan jo uimarantalinjat. Toimittajan tulkinta herkun syntisyydestä lienee se, että on syntistä syödä raskaasti aikana, jolloin pitäisi keventää.

Keventää pitäisi, välttää raskaita ruokia, liikkua: tällä ohjelmalla ovat saattaneet jotkut vuotensa aloittaa. Aina ei keventäminen onnistu, siitä seuraa itselle vaatimuksen taakka.

Avuksi keventäjille on kirkollinen paastonaika, joka alkaa ensi sunnuntaina. On enää neljäkymmentä päivää pääsiäiseen. Ennen paastoa on totuttu nauttimaan herkkuja. Paaston ei tarvitse tarkoittaa ainoastaan ruokailua. Voisiko ajatella tänä vuonna kohti paastonaikaa mentäessä, että keventäisin vaatimuksista itseä ja toisia kohtaan? Tätä kristityt kutsuvat armollisuudeksi. Armollisuuden pohtimisen ääreen pysähtyminen voisi avata tilaa kohdata itseä, lähimmäistä ja Jumalaa. Pysähtyminen ja Jumalan edessä kuulolla oleminen ovat osa paaston tarkoitusta.

Tänään vietetään kirkollista juhlapäivää, kynttilänpäivää. Kynttilänpäivänä siunattiin koko vuoden kirkossa käytettävät kynttilät. Kynttilänpäivä on valon juhla, joka julistaa, että Kristus on Jumalan kirkkauden säteily.

Jeesus sanoo: ”Minä olen maailman valo, joka seuraa minua, hän ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” Tämä lause sanotaan aina lapsen kasteen jälkeen, kun sytytetään kastekynttilä ja ojennetaan se vanhemmalle. On ilo ja suuri kunnia saada kastaa lapsia tällaisen lupauksen varaan.

Tämän päivän sanoman kautta voi valaistua tulevan paastonajan matkan kutsu sinulle. Mistä minun on mahdollista ja tarpeellista elämääni keventää? Voisinko olla armollinen itselleni ja lähimmäiselleni? Jumalan kaiken valaiseva kirkkaus ei ole kovaa valoa, joka kipeästi paljastaa meidän heikkoutemme. Kristuksen valo valaisee lempeästi ja armollisesti meitä kohtaamaan rakastaen tärkeimmät asiat elämässämme, kun sitä Häneltä pyydämme.

Heli Heikkinen

pastori

Iisalmen seurakunta