Mitähän pahaa olen tehnyt, kun minua näin koetellaan? Tämä ajatus on tuttu, luulenpa että kaikille. Me olemme tottuneet tästä elämänkulusta niin ajattelemaan, että jos teen hyvää, myös saan hyvää osakseni ja kun teen pahaa, osalleni tulee ikävyyttä. Tämän pyhän evankeliumin ja Jeesuksen opetuksen valossa kuitenkin tuo meille tuttu ajattelumalli osoittautuu vääräksi. Hyvästä ei automaattisesti seuraa hyvää, eikä pahasta pahaa.

Evankeliumissa kerrotaan kuinka ihmiset tulivat päivittelemään Jeesukselle kuulemiaan kauhistuttavia tapahtumia. Pilatuksen toteuttama galilealaisten surma ja Siloan tornin sortuminen olivat kuolonuhreineen järkyttäviä tapahtumia. Kysymys, jota ei lausuttu ääneen, mutta jonka Jeesus heti kuuli oli: ”Mitä syntiä nämä olivat tehneet kun he kohtasivat loppunsa noin?”

Jeesus ei ala selittämään Jumalan toimintaa. Hän ei ala puolustelemaan Jumalaa miettimällä kuolonuhrien syntisyyden määrää, hän ei ala tuomitsemaan ketään.  Sen sijaan Jeesus tuo kuulijoidensa eteen sanoman, jota jo kaikki Vanhan Testamentin profeetatkin julistivat: ”Kääntykää Jumalan luo, kääntykää hänen luokseen, joka on käsittämätön, sallii tapahtuvan asioita, joita ei ihmismieli ymmärrä”.

Tällaista elämä yhä edelleen on, kaikenlaista tapahtuu, mutta kenen muun puoleen ihminen voisi todella kääntyä, ellei Jumalan, jonka kädessä kaikki on. Ja se täytyy muistaa, että tapahtui mitä hyvänsä, Jumala on lähellä luomaansa ihmistä, Jumala on hyvä ja armollinen. Jumala haluaa johdattaa niin, että lopulta oikeus ja hyvyys toteutuvat.

Tämän pyhän aihe on armahtakaa! Jumalan armo on tullut osaksemme ennen kaikkea Jeesuksen elämän, julistuksen ja ristintyön kautta. Jeesuksen kautta Jumala tietää mitä ihmisen elämään kuuluu, mitä ovat siihen kuuluvat kärsimys mutta myös hyvät asiat. Jumalalle saamme tuoda rukouksessa kaiken, myös vaikeat kysymykset, Jumala on luvannut kuulla.

Usein pääsee unohtumaan, Jumalan rakkautta ei ihminen millään tavalla voi ansaita. Jumala rakastaa kaikkia yhtä paljon, kaikki me olemme hänen edessään samassa asemassa, syntisiä, jotka Kristuksen tähden armahdetaan yhä uudelleen. Joka hetki saamme kääntyä Jeesuksen puoleen ja pyytä voimaa Jumalan hyvän tahdon noudattamiseen.

Vain Jumalalla on meille antaa iankaikkisen elämän, anteeksiannon ja armon sanat. Kristittyinä saamme myös rukoilla että Jumalan antamat armon ja anteeksiannon aarteet saisivat sijaa sydämissämme ja toimissamme toistakin ihmistä kohtaan. Myös Pyhä Henki haluaa vahvistaa ja antaa uutta voimaa sinulle, joka kyselet elämän tarkoitusta ja omaa paikkaasi Jumalan suunnitelmissa.

Timo%20Jokela_web_Pielavedenseurakunta_P

kappalainen Timo Jokela
Pielaveden seurakunta