Jokaisella on kokemusta valvomisesta. Jotakin voi valvotuttaa perhe-elämään liittyvät asiat tai asiat jotka liittyvät ihmissuhteisiin, työhön tai terveyteen. Valvotuttaa voivat monenlaiset asiat, myös mukavat asiat, joita on tapahtumassa. Esimerkiksi rakasta ihmistä odottaa ja valvoo mielellään, jos hänen kotiin tulonsa vaikka viivästyy. Sanotaan myös että yksityisen ihmisen pitäisi olla valveilla ja seurata aikaansa ja sen tapahtumia.

Kirkkovuodessa lähestymme tuomiosunnuntaita ja tämän sunnuntain kaikissa evankeliumiteksteissä puhutaan valvomisesta ja valmiina olemisesta. Jeesus halusi kertoa siitä mitä valvominen tarkoittaa hengellisessä mielessä ja Jumalan valtakunnan työssä. Jeesus sanoo: ”Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee.”

Raamatun mukaan Jeesus tulee maailman historian viimeisenä päivänä suorittamaan viimeistä tuomiota. Uskontunnustuksessakin lausumme tämän: istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.                            

Alkukirkon aikana odotettiin että Jeesus tulee pian takaisin maan päälle. Välillä kuulemme tarkkoja ennustuksia viimeisen tuomion ajankohdasta ja Jeesuksen tulemisesta. Raamatussa sanotaan kuitenkin että Jeesuksen toisen tulemisen hetkeä ei tiedä kukaan, eivät enkelit taivaassa eikä edes Poika, ei kukaan muu kuin Isä.

Valvomisen sunnuntaina meitä muistutetaan siitä, että yksityinen kristitty sen enempää kuin koko kirkkokaan ei saisi unohtaa perustehtäväänsä maailmassa. Perustehtävä on evankeliumin eteenpäin vieminen, Jeesuksen ristintyön eläminen todeksi arjessa ja omassa elämänpiirissä.

Oikea valvominen ja Jeesuksen paluun odottaminen on että teemme sitä arkista työtämme johon meidät on kutsuttu. Oikea valvominen on sitä että kuljen toisen ihmisen rinnalla, annan aikaani ja kuuntelen, pyrin sovintoon jos on ollut erimielisyyksiä, autan toista ihmistä parhaan taitoni mukaan.

On hyvä valvoa ja seurata niin lähellä tapahtuvia asioita kuin maailmanlaajuisiakin tapahtumia. Koko ihmiskunnan haasteina ovat ihmisoikeudet, taloudellinen epätasa-arvo, nälänhätä, sodat ja luonnon saastuminen ja siitä johtuvat luonnon mullistukset. Maailman nykytilanteen ei pitäisi johtaa meitä kristittyjä välinpitämättömyyteen, vaan valvomiseen eli vastuulliseen elämään ja toimintaan jokaisen omalta osalta.

Ratkaisevaa valvomisessa ei kuitenkaan ole jatkuva omien voimien varassa tapahtuva pingottaminen ja hereillä pysyminen, vaan Jumalan antamalla tiellä pysyminen. Jeesus tulee jatkuvasti luoksemme Raamatun sanassa, pyhissä sakramenteissa, rukouksessa. Jeesus haluaa itse antaa voimansa valvomiseen ja tahtonsa noudattamiseen. Usko ja hyvät teot ovat myös Pyhän Hengen hedelmää.

Vaikka uskoon kuuluu myös odottamista, katsomista eteenpäin, Jumalan pelastava läsnäolo on todellisuutta jo nyt. Omassa elämäntilanteessasi, tulevaisuuden suhteen saat olla turvallisella mielellä, Jumalan sana täyttää sen minkä lupaakin.

Timo%20Jokela_web_Pielavedenseurakunta_P

kappalainen Timo Jokela

Pielaveden seurakunta