Ei kai ole ihmistä, joka ei tiedä, mitä on odottaminen. Odotus ja odottaminen ovat osa jokaisen ihmisen elämää. Lasta odotetaan ensin syntyväksi ja sitten monet kerrat palaamaan kotiin, missä valo on eteisessä palamassa vielä aamuyön hetkinä.

Odottavan aika on usein pitkä. Minuutti on pitkä tai lyhyt hetki riippuen siitä, kummalla puolella ovea olet. Tämä on tuttua meille kaikille.

Odottaminen kuuluu myös juhlan edelle. On hyvä, että on, mitä odottaa. Kevään valmistujaisia odotetaan parhaillaan. Juhlaa odottavat eniten tietysti nämä nuoret valmistujat. Ilossa ja monenlaisissa puuhissa mukana ovat perheenjäsenet ja ystävät. Jollekin kysymys on lukuvuoden päättymisestä, jollekin toiselle oppivelvollisuuden päättymisestä. Joku valmistuu ammattiin ja toinen painaa päähänsä valkolakin.

Ilmaisia juhlia on vähän, jos ainuttakaan. Edellä mainitut juhlat on hankittu työllä ja hiellä, tuskailuilla ja ponnistuksilla. Mutta kohta on juhlan aika, edessä lyhyt hetki täynnä vapautta ja iloa. Elämä jatkuu siitäkin, ja odotus.

Kirkkovuodessa ovat takana suuret pelastusjuhlat. Adventista ja joulusta kaikki alkoi. Viime torstaina vietimme Kristuksen taivaaseenastumisen juhlaa, joka huipentaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäisen sanoman. Tämä aika on julistanut meille, että pelastuksemme kannalta kaikki välttämätön on tehty ja täytetty, Jeesuksessa.

Seuraava suuri juhla on Kristuksen kirkon syntymäjuhla, jota helluntaiksi kutsutaan. Ensimmäisenä helluntaina Pyhä Henki vuodatettiin Jeesuksen opetuslapsiin. Kun tuhansien ihmisten keskellä oli eri puolilta sen hetkistä maailmaa tulleita, ja kun kukin kuuli puhuttavan oman synnyinmaansa kieltä, oli se merkki, että nyt ei ollut aika kääntyä sisäänpäin, vaan ulospäin.  

Reilut kolmekymmentä vuotta aiemmin olivat itäisen maan viisaat palanneet koteihinsa mukanaan enkelin viesti: ”Älkää pelätkö, teille on syntynyt Vapahtaja!”

Tämän kertainen helluntain odotus vie meidät takaisin paljon pitempään odotukseen kahden vuosituhannen taakse. Pyhää Henkeä meidän ei tarvitse odottaa, vaan saamme huutaa häntä avuksemme.

Arto%20Penttinen_web_Pielaveden%20seurak

Arto Penttinen
lääninrovasti, 
Pielaveden seurakunnan kirkkoherra