Kirkollisen elämän ehken positiivisin sunnuntai on tulossa:  Tuomiosunnuntain messu Tuomiokirkossa, jossa saarnaamassa itse tuomiorovasti. Jumalanpalveluksessa lauletaan mm. virret:   156  ”Hautaan kaikki kaatuu” kerran ja 158 ”Vihan päivä kauhistava”. Päivän saarnateksti on Matteuksen evankeliumin klassinen teksti viimeisestä tuomiosta.  Lopuksi tarjolla kahvia ja pullaa.

Vai on kirkon sanoma laimeata? Tervetuloa kirkkoon kuulolle toteamaan ettei asia taida niin ollakaan. Meissä ihmisissä on varmaan jonkinlainen kaipaus myös tällaisiin mystisimpiin asioihin. Sitä kait ruokkii myös Amerikan mantereelta rantautunut kurpitsajuhla. Tuomiosunnuntai tarjoaa kaikkea tätä ja vielä enemmänkin. Se ei ole fiktiivistä fantasiaa, vaan uskontunnustuksen mukaista opetusta tulevasta.

Joko pelottaa? Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun ensimmäisen kerran huomasin kotikirkkoni hautausmaalla Säräisniemellä hautakiven alareunassa olevan tekstin: ”Tänään minä, huomenna sinä”. Miten joku voi olla noin että kirjoittaa tuommoista? Oliko teksti vainajan itsensä toivomaa ja sisältyikö siihen ironiaa?  Nykyään olen siitä vain huvittunut ja etsin sen kiven siellä käydessäni. Ajattelin tässä viimeksi jopa, että taidan kirjoituttaa omaan kiveeni että: ”Totta törisit veliseni”.

Alussa viittaamani Matteuksen evankeliumin kohta viimeisestä tuomiosta on aina puhutellut minua. Joskus rippikouluiässä se suorastaan kauhistutti. Ei niinkään taivas ja helvetti tai valtaisat ihmisjoukot, vaan ne tuomitsemisen perusteet. Kun nuorena ihmisenä havahtui siihen, että minähän näen miten ja missä minun pitäisi toimia, mutta minä en tee niin. Eikä siitä tunteesta ole päässyt irti 35v. aikanakaan.

Kun ei tuo omakaan elämä ole mikään itsestäänselvyys, näitä asioita pysähtyy miettimään tuon tuostakin. Tuomiosunnuntaina siihen kannattaa paneutua ihan erityisesti. Ei pelonsekaisin tuntein, vaan tutkien omaa vaellusta ja suhdetta toisiin ihmisiin. Meillä on syntistä ihmistä armahtava Jumala. Jos näin ei olisi, elämä olisi vain pelkkää kuoleman odotusta. Tämä päivä on tärkeä huomista odotellessa.

Jyrki%20Kiukkonen_web_Pielaveden%20seura

Jyrki Kiukkonen
nuorisotyönohjaaja
Pielaveden seurakunta