Heinäkuun helteillä kerrottiin uutista skeittaavasta poliisista Wisconsinissa, USAssa. Green Bayn puistoissa poliisi tekee työtänsä skeittaamalla skeittilaudalla, jossa on oikeat poliisivalot. Radiossa skeittaavasta poliisista kertoi toimittaja, joka jatkoi juttua eteenpäin kertomalla, että kohta perässämme on pomppiva poliisi kengurukepin kanssa välkyillä. Että pysähtyy siihen kyllä rikollinenkin kuin Lootin vaimo…Näin luontevasti käyttää radiotoimittaja raamatullista kielikuvaa juonnossaan.

Tänään vietämme uskonpuhdistuksen muistopäivää ja vuonna 2017 uskonpuhdistus täyttää viisisataa vuotta. Se, että raamatulliset kielikuvat ovat juurtuneet jokapäiväiseen kielenkäyttöömme, pohjautuu nimenomaan uskonpuhdistukseen. Mikael Agricola meni Wittenbergiin opiskelemaan jo 1500-luvun aikana ja alkoi kääntää Raamattua suomen kielelle. Samalla hän tuli luoneeksi Suomeen kirjakielen. Kirjoitetun suomenkielen kautta alkoi luku- ja kirjoitustaidon opettaminen. Pystyttiin toteuttamaan uskonpuhdistuksen periaatetta, että kaikki saivat mahdollisuuden lukea Raamattua omalla äidinkielellään. Toinen tärkeä asia uskonpuhdistuksessa on ihmisen pelastuminen yksin uskosta, yksin armosta, Kristuksen tähden. Ei aneita ostamalla tai omin ansioin, pelastus kuuluu jokaiselle, taloudellisesta tilanteesta tai omista ansioista riippumatta.

Kirkko, jonka kuulumisesta jokaiselle Luther taisteli, saa tänään oman ilmenemismuotonsa riippuen halustasi vaikuttaa siihen. Tänään on seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä ja kannustankin sinua käyttämään ääntäsi. Olemalla ja osallistumalla seurakunnassamme, myös äänestämällä, voit olla tekemässä omannäköistäsi ja –tuntuistasi kirkkoa, jossa on hyvä olla.

Siunattua isänpäivää ja onnea jokaiselle isälle!

Heli Heikkinen

pastori

Iisalmen seurakunta