On suuri kiitoksen ja ilon aihe, että saamme juhlia ja viettää tänään 6.12. Suomen itsenäisyyspäivää. Suomi on 97-vuotias itsenäinen isänmaamme.

Viikko sitten 30.11. tuli kuluneeksi 75 vuotta talvisodan alkamisesta, joka muistutti meitä siitä, ettei itsenäisyytemme ole aina ollut itsestään selvyys. Talvisodasta ja sitä seuranneista raskaista jatkosotavuosista sekä sotakorvausten maksuvelvoitteista selviäminen kasvatti suomalaisissa lujaa me-henkeä, periaatteella ”Kaveria ei jätetä” niin sota- kuin kotirintamalla.

Useita vuosia sotarintamalla taistelleet veteraanit aloittivat sodan jälkeisen Suomen uudelleen rakentamisen talkoohengessä yhdessä kotirintamalla palvelleiden kotijoukkojen ja kotinsa menettäneiden, Karjalasta evakkona tulleiden kanssa -  lähes tyhjin käsin.

Itsenäisyyden ja vapauden lahjasta olemme kiitollisia kaikille sotiemme veteraaneille, jotka henkensä ja terveytensä uhraten ovat lunastaneet meille itsenäisen isänmaan.   Olemme kiitollisia kotirintamalla monella tavalla palvelleille ja esirukouksin muistaneille.  Kiitämme Jumalaa kaikista urheista veteraaneista ja suomalaisista, jotka ovat taistelleet ja olleet rakentamassa meille isänmaata, jota meillä on velvollisuus kaikin tavoin vaalia omalla paikallamme yhteiskunnassa. Kiitämme Jumalaa, että Hän on antanut varjeluksensa suomalaisille selvitä raskaista sota- ja jälleenrakentamisen ajoista.

Jumalan varjelusta ja siunausta pyydämme nytkin, koska tällä hetkellä Suomessa eletään taloudellisen taantuman aikaa. Päivittäin uutisissa kerrotaan yhä kasvavista työttömyysluvuista ja ihmisten enenevästä pahoinvoinnista. Lapsiperheiden ahdinko koskettaa aina, mutta erityisesti näin joulun alla. Nyt kaivataan suomalaista me-henkeä ”Kaveria ei jätetä”.

Näin adventti-aikana, joka on myös paastonaikaa, voisimme pysähtyä miettimään, olisiko meidän mahdollista antaa saamastamme omasta hyvästä jotakin lähellä tai kaukana asuvalle lähimmäisellemme, jolla ei tällä hetkellä ole ilonaiheita odottaa joulua. 

Jospa uskoisimme hyvän tekemiseen, kuten syksyn seurakuntavaalien iskulause meitä kehotti. On hyvä muistaa, että suomalaiset ovat vaikeina aikoina saaneet monenlaista apua ulkomailta.  Rukous lähimmäisen, isänmaan ja hädänalaisten puolesta ei maksa mitään, se kantaa elämässä eteenpäin ja antaa hyvän mielen.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Virsi 581: 1
Kiitos, Jumalamme, kun annoit kauniin maan,
annoit jylhät metsät, loit vedet virtaamaan.
Kiitos sisukkaasta työstä isien, kiitos isänmaasta
ja kohtaloista sen.

Helena%20Nyk%C3%A4nen.jpg

Helena Nykänen

rekisteripäällikkö

Ylä-Savon seurakuntayhtymä